3D Printed Αντικείμενα!!

Γεια σε όλους,

Έχοντας καιρό να ανανεώσω τις δημοσιεύσεις στο blog μας, αποφάσισα να το κάνω,  παρουσιάζοντας για πρώτη φορά από το βήμα αυτό το τι μπορεί κανείς να κάνει με ένα φοβερό πόνημα της σύγχρονης τεχνολογίας, ένα 3d Printer( 3Δ Εκτυπωτής).

3d Γλυπτό

Τι κάνει ένα 3d Printer όμως??

Aπομονώνουμε το στοιχείο «3d» και πιάνουμε το «Printer». Ένας συμβατικός εκτυπωτής, αυτός που όλοι έχουμε στο σπίτι ή το γραφείο για να τυπώνουμε τα έγγραφά μας, δημιουργεί μια εικόνα, μια αποτύπωση του τι έχουμε στην οθόνη μας σε 2 διαστάσεις, μήκος και πλάτος πάνω στο χαρτί μας. Αντίστοιχα, ο 3d Printer, λαμβάνει την εντολή να «εκτυπώσει», να «χτίσει» στην ουσία αυτό που έχουμε στην οθόνη μας σχεδιασμένο με κάποιο πρόγραμμα σχεδιασμού σε 3 διαστάσεις, μήκος, πλάτος ΚΑΙ ύψος.

Θήκη κινητού τηλεφώνου

Θήκη κινητού τηλεφώνου

Και σε τι χτίζει ένας εκτυπωτής τέτοιου είδους?

Ανάλογα με την τεχνολογία που είναι βασισμένη η φιλοσοφία παραγωγής του κάθε μηχανήματος, το αντικείμενο που προκύπτει μπορεί να αποτελείται από συνθετικό πλαστικό, πλαστικό που πολυμεριζόμενο σκληραίνει, διάφορες ρητίνες, κερί, χαρτί μέχρι μέταλλο και σοκολάτα!! Το αντικείμενο ουσιαστικά χτίζεται από το μηδέν, πάνω σε μια-συνήθως-θερμή μεταλλική πλάκα, στρώση πάνω στη στρώση υλικού μέχρι να προκύψει το τελικό προϊόν.

3d Γλυπτό

3d Γλυπτό

Ωραία, και που χρησιμεύει όλο αυτό το πράγμα?

Η σωστή ερώτηση είναι «Που δε μπορεί ακόμα να μας φανεί χρήσιμο το 3d Printing?». Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα είμαστε ακόμη κάπως διστακτικοί απέναντι στην τεχνολογία αυτή, τη στιγμή που στο εξωτερικό υπάρχει ολόκληρη βιομηχανία στημένη πάνω σε τέτοια μηχανήματα και που δεν υπάρχει άνθρωπος νεαρής ηλικίας που να θεωρεί τον εαυτό του ενημερωμένο τεχνολογικά και να μην έχει στο σπίτι του έστω μια «καρφίτσα» τυπωμένη από printer!

Eπιγραμματικά όμως θα μπορούσαμε να πούμε πως η υπηρεσία αυτή που παρέχουμε εμφανίζει τεράστια χρησιμότητα στους παρακάτω κλάδους:

 • Αρχιτεκτονική: Μια μακέτα είναι ένα εργαλείο για τον αρχιτέκτονα πολύ σημαντικό και για τον ίδιο, ώστε να αντιληφθεί τα διάφορα κατασκευαστικά και σχεδιαστικά στοιχεία του δημιουργήματός του και πιθανόν κάποια λάθη του, αλλά και για τον πελάτη, καθώς δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να είμαστε εξοικιωμένοι με το φωτορεαλισμό και τα 3d μοντέλα. Σύγχρονος αρχιτέκτονας χωρίς σχεδιαστικές ικανότητες σε κάποιο CAD πρόγραμμα δεν υφίσταται στην αγορά, οπότε οι ψηφιακές τους δημιουργίες μπορούν μέσω ενός 3d Printer να υλοποιηθούν άμεσα, χωρίς κόπο και άψογα!

  Μακέτα

  Μακέτα

 • Ιατρική:  Ακούστε ένα υποθετικό σενάριο! Είστε στη δυσάρεστη θέση να έχετε ένα ορθοπεδικό πρόβλημα στη σπονδυλική σας στήλη και απευθυνθήκατε σε δυο χειρουργούς για να σας κάνουν τη δύσκολη και λεπτή επέμβαση! Και οι δυο έχουν εμπειρία, γνώσεις και ικανότητες. Ταυτόχρονα κι οι δυο τους, διαθέτουν τα στοιχεία των μαγνητικών τομογραφιών σας. Ο ένας, πιθανότερα και νεότερος σε ηλικία, απευθύνθηκε σε μας λέγοντάς μας » Με τα στοιχεία της μαγνητικής τομογραφίας, εκτύπωσέ μου ένα μοντέλο της σπονδυλικής στήλης του ασθενή, έτσι ώστε να έχω ένα απτό αντικείμενο-πιστό αντίγραφο της ανατομίας του ασθενή και να «προπονηθώ» πάνω του, με σκοπό να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα λάθους κατά την επέμβαση». Ο δεύτερος γιατρός δεν κάνει αυτήν την κίνηση. Δε λέω πως ο άνθρωπος θα σας βλάψει… αλλά ξέρω σε ποιον από τους δυο αν είχατε το περιθώριο επιλογής θα απευθυνόσαστε, ακόμη κι αν κόστιζε κάτι παραπάνω. Στο κάτω κάτω, μιλάμε για την ικανότητά σας να βαδίζετε!

  Κάτω γνάθος ανθρώπου

  Κάτω γνάθος ανθρώπου

 • Βιομηχανία: Αντί να διακόπτουμε τη γραμμή παραγωγής με σκοπό να παράξουμε ένα και μόνο μοντέλο ενός νέου προϊόντος-που μπορεί και μετά να μας είναι παντελώς άχρηστο- κι αντί να αφήνουμε σχεδιαστές, τεχνικούς, λογιστήρια κι αποθήκες να μαλώνουν μεταξύ τους για τα μοντέλα που μας καθυστερούν, τυπώνουμε σε 3d Printer το μοντέλο του νέου προϊόντος σε ώρες, το μελετάμε με την ησυχίας μας και δεν ξοδεύουμε και πολλά χρήματα συγκριτικά με άλλες μεθόδους προτυποποίησης! Γιατί? Γιατί 3d Printer σημαίνει Ταχεία Προτυποποίηση!

  Μοντέλο αυτοκινήτου

 • Τέχνες: Τυπώστε γλυπτά, κοσμήματα, στοιχεία διακόσμησης, ανάγλυφες εικόνες και πολλά άλλα, για εσάς ή για εμπορική χρήση.

  Κόσμημα από συνθετικό πλαστικό και κρυστάλλους Swarovski!

  Κόσμημα από συνθετικό πλαστικό και κρυστάλλους Swarovski!

 • Χόμπυ, μοντελιστές και προσωπικός χρόνος: Τυπώστε κάτι μοναδικό, κάτι αυστηρά με το δικό σας γούστο, δημιουργείστε μια συλλογή χαρακτήρων ενός role play game, φτιάξτε στοιχεία διακόσμησης  προσωπικά και αυθεντικά όπως φωτιστικά και μπιμπελό γραφείου.
 • Φοιτητές και Επαγγελματίες Σχεδιαστές: Δεν υπάρχει φοιτητής που μελετά για να γίνει σχεδιαστής ή επαγγελματίας σχεδιαστής που να μην έχει ανάγκη να αγγίξει τα σχέδιά του, που να μη θέλει να κρατήσει στα χέρια του τον πνευματικό του κόπο. Το ξέρω, είμαι κι εγώ ένας τέτοιος…. και το συναίσθημα δε συγκρίνεται με τίποτα!

Αναφέραμε μερικές μόνο κατηγορίες ανθρώπων κι επαγγελματιών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν 3d Printer. Πιστέψτε με, οποιοσδήποτε έχει φαντασία και μεράκι για δημιουργία χρειάζεται ένα τέτοιο εργαλείο!

Αυτά προς το παρόν, με κάθε νεότερο θα επιστρέφω για να σας ενημερώνω για τις δραστηριότητές μας!

 

Καλή Σεζόν να έχουμε όλοι μας και Καλή Τύχη!!

 

Ανδρέας Γ. Μαθιός

Andreas_M design
Mesogeion 33-37 & Fokidos str, Athens, Greece
PC 115 26
tel +30 210 77 84 045
mob +30 6937 21 76 47

www. jewelry-design.gr